De Amsterdamse Federatie Woning Corporaties (AFWC) heeft in de persoon van directeur Egbert de Vries uitvoerig en beargumenteerd geantwoord op de oproep van de twee huurdersverenigingen uit Zuid om de huren dit jaar niet te verhogen vanwege de financiële gevolgen van de corona-uitbraak. Wij danken hem voor deze brief die hier volgt:
U stuurde een brief aan de individuele Amsterdamse woningcorporaties en aan ons als Federatie met een verzoek om de huurverhogingen die per 1 juli ingaan, uit te stellen. Onze leden, de woningcorporaties, willen uw brief graag met deze gezamenlijke brief beantwoorden.
U doet een beroep op ons moreel kompas en verzoekt ons terecht om in deze tijden naast de huurders te gaan staan. Als sociale bedrijven staan wij inderdaad naast onze huurders en zetten op dit moment alles op alles om de huurders die door de coronacrisis hun inkomen (deels) verliezen, bij te staan.
Algemene maatregelen versus maatwerk
De Rijksoverheid heeft in verband met de coronacrisis een aantal ondersteuningsmaatregelen genomen, waarop huishoudens die in de problemen komen een beroep kunnen doen. Niet ieder huishouden wordt in dezelfde mate door de Coronacrisis geraakt. Er zijn huishoudens waar het inkomen terugvalt en de inkomenssituatie onzeker is, maar er zijn ook huishoudens waar — ook in deze bijzondere tijden — het inkomen gelukkig stableel blijft. Een substantieel deel van onze huurders behoort tot die laatste groep.
Als het gaat om het voorkomen of oplossen van betaalbaarheidsproblemen, passen we maatwerk toe en intensiveren we dit. Daarin werken we al jarenlang samen met de gemeente en de maatschappelijke dienstverleners met als doel om huurders, die hun huur niet meer kunnen betalen, te helpen en te zorgen dat zij niet verder in de problemen komen. Onze samenwerking voorziet in een woonlastenakkoord waarmee voor specifieke groepen de huur wordt aangepast. Onze gezamenlijke `sluitende aanpak vroegsignalering huurschulden’ is erop gericht zo snel mogelijk actie te ondernemen om huurders te helpen uit de schulden te raken en te blijven. Met dit pakket aan gerichte maatregelen zijn we at jaren succesvol.
Vroegsinalering
Vanaf het begin van de coronacrisis roepen we alle huurders die hun inkomen als gevolg van de coronacrisis (deels) verliezen, op om zo snel mogelijk contact op te nemen. Op dit moment zijn dat – op het totaal van circa 185.000 Amsterdamse corporatiehuurders – ruim 1100 huurders van een woning en 1.500 huurders van een bedrijfsruimte. Gelukkig kan een groot deel van deze groep aanspraak maken op inkomensregelingen en andere tegemoetkomingen vanuit de overheid, waardoor — ook met terugwerkende kracht — de huurbetaling weer kan worden hervat.
Juist in deze tijd bewijzen we als woningcorporaties samen met de maatschappelijke organisaties en gemeente dat we een goed systeem hebben van vroegsignalering en hulpverlening. Belangrijk is dat we met huurders in contact komen zodat we samen afspraken kunnen maken over het oplossen van betaalproblemen. We roepen ook mantelzorgers op om alert te zijn op huurbetalingen door degene voor wie zij zorgen. Dat geldt ook voor familie en vrienden van hen die de taal niet spreken of op een andere manier kwetsbaar zijn.
Huur de belangrijkste inkomstenbron voor corporaties
Met de Amsterdamse corporaties staan we achter deze aanpak. Indien wij zouden hebben besloten tot de aanpak die u voorstelt, namelijk een generiek uitstel van alle huurverhogingen, zouden wij niet in staat zijn om onze andere maatschappelijke opgaven uit te voeren.
In december jl. spraken we of met de gemeente en Federatie van Amsterdamse Huurderskoepels, dat we als Amsterdamse corporaties de komende jaren alles op alles zetten om het aantal sociale huurwoningen in de stad te laten groeien. We doen er alles aan om vertraging van de bouw te voorkomen, zodat er zo spoedig mogelijk meer nieuwe woningen beschikbaar komen voor mensen die daarop — soms al jaren – wachten. Het gezamenlijk doel is om de komende vier jaar 10.000 extra sociale huurwoningen en 1100 middenhuur woningen te bouwen. Dat is erg hard nodig gezien het grote tekort aan betaalbare huurwoningen in de stad. Daarnaast gaan wij veel meer investeren in woningkwaliteit, renovatie en duurzaamheid. Daarbij zoeken we constant naar een verantwoord evenwicht met het betaalbaar houden van wonen. Huur is de belangrijkste inkomstenbron van corporaties en de inkomsten zijn hard nodig voor onderhoud, renovatie, verduurzaming en nieuwbouw. Als we nu de huurverhoging voor al onze huurders zouden uitstellen of afstellen, kunnen we die belangrijke maatschappelijke taak niet vervullen.
Oproep om samen op te trekken
Wij hopen dat we u met dit antwoord hebben kunnen overtuigen van onze inzet voor de huurders die door de coronacrisis worden geraakt alsmede voor de stad als geheel, waar duizenden mensen op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning. We doen graag een beroep op uw vereniging om ons te helpen bij het bereiken van de huurders die in betalingsproblemen dreigen te komen. Hoe eerder zij contact opnemen met de eigen corporatie, hoe effectiever en sneller we hen als gezamenlijke partners kunnen helpen.
Met vriendelijke groet,
Namens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties
Egbert de Vries directeur
Geef een reactie