Binnen een week is een tweede prikactie uitgevoerd tegen de verkoop van een sociale huurwoning. Doel is een publieke bewustwording van het sluipend door gaan van verkopen. Het betreft hier een complex van 7 appartementen aan de Van Ostadestraat, gebouwd in de begin jaren tachtig door de corporatie. Nummer 241-B is de laatst overgeblevene bezitting, na verkoop is dit vlekje ook weggewerkt. Nu barst het van de vlekjes. Opruiming betekent het verkopen van nog duizenden woningen, iets wat de Alliantie, de Key, Rochdale in hun hart ook willen.
De teller staat op zestig
Evenals de verspreiding het coronavirus lijkt de verkoop in stadsdeel Zuid nu explosief toe te nemen. Zie het meldpunt@stopverkoop. De teller staat nu, 19 september, op zestig. Is die toename strategie? Omdat verwacht wordt dat de prijzen straks gaan dalen als het virus rond blijft dwalen en de economie klappen krijgt? Of, dat men bang is dat de afdelingen verkoop van de vastgoedcorporaties straks door de politiek teruggefloten gaan worden door de toenemende tegenstand van het verkopen van maatschappelijk kapitaal?
Verkoop voordelig
Voor de corporaties kent verkoop van vaak oude woningen louter voordelen. Men wordt niet belast met een dure verduurzaming. Complexje hier, complexje daar geeft geen efficiënt onderhoud, veel handiger zijn grote complexen. Continu in allerlei VVE’s besprekingen moeten voeren bevordert ook niet de slagvaardigheid en is bewerkelijk. Dus: weg met die handel! De poen is mooi meegenomen, kunnen mooie dingen mee worden gedaan. Daar deze strategie in strijd is met het streven naar een inclusieve stad, is dit de verborgen agenda.
Geef een reactie