Als gevolg van de verkoop van sociale huurwoningen zijn er tegenwoordig talloze complexen waar zowel kopers als huurders door elkaar wonen. Wat is de positie van zo’n huurder in vergelijking met een huurder die woont in een complex dat volledig in bezit is van een woningcorporatie?
Een lid van HuurdersBelangZuid schrijft:
‘Al een tijd loop ik met het idee om de ongelijke positie tussen een VVE-huurder en een huurder buiten een VVE maar wel bij dezelfde woningcorporatie onder de aandacht te brengen. Ik woon in een straat met twee complexen: één met een VVE, een gemengd complex van kopers en huurders, en één met alleen huurders. Huurders van beide complexen hebben dezelfde corporatie als verhuurder. We betalen allemaal dezelfde huur en dezelfde huurverhoging maar de service voor een VVE huurder is minder en ongelijkwaardig.
Hieronder heb ik een aantal punten beschreven, misschien zijn er meer te noemen maar deze punten vallen mij nu op: 1. De reparaties worden trager en slechter uitgevoerd. Een reparatie gaat over verschillende schijven wat erg lang op zich laat wachten. Bewoners moeten eerst een reparatieverzoek indienen bij de corporatie, die stuurt het door naar VVE en vervolgens wordt het uitgevoerd door de VBA (VVE Beheer Amsterdam). Als voorbeeld: bewoners die geen deur meer konden openen vanaf medio december door toedoen van Liander. Bewoners hebben meteen een reparatieverzoeken ingediend bij de Key die heeft het doorgestuurd aan de VBA en vervolgens horen de bewoners er niets over. Na veel heen en weer gebel en geschrijf, ook van de Bewonerscommissie, is er een spoedopdracht gemaakt die pas een maand later uitgevoerd werd. Pas half juni kon men weer de deur gewoon openen. Een half jaar later. Bewoners konden al die tijd niet hun deur openen en moesten van een-, twee- en driehoog naar beneden lopen. Als hoogbejaarde is dit zeer vervelend en als er een calamiteit is ook zeer gevaarlijk. Een bewoner van een complex waar niet uit is verkocht kent geen VVE en wordt meteen geholpen. 2. Er wordt niet meer geïnvesteerd in de huurwoningen van een gemengd complex. Een complexen nog volledig in bezit van corporaties in dezelfde buurt waar ik woon is vorig jaar geheel opgeknapt met nieuwe isolerend ramen, betere ventilatie, zonnepanelen etc.. Ons complex is niet gerenoveerd, de woningen zijn slecht geïsoleerd waardoor we meer betalen voor verwarming etc.. Dus het is ook duurder om in een huurwoning te wonen in een gemengd complex. 3. Geluidsoverlast Een huurder knapt hooguit zijn woning op maar verbouwd de woning niet intensief. Bewoners in een gemengd complex worden geconfronteerd met liefst 3 fases van verbouwingen:- De woningcorporatie past de ‘oude’ woning voor de verkoop brand- en geluidsveilig aan. Het plafond wordt eruit gesloopt en vervangen door brandveilig materiaal. De woning wordt leeggehaald/gestript inclusief de keuken;
- De volgende ploeg installeert een nieuwe keuken en douche, her en der wordt de woning verfraaid met geschilderde muren;
- De derde fase is het meest intensief. Als de eigenaar komt wordt het vaak totaal verbouwd met sloop van muren en frezen voor nieuwe gas- en elektraleidingen. De nieuwe keuken en badkamer worden direct weer gesloopt en totaal vervangen, en als je pech hebt komt er ook nog een grootschalige uitbouw met een terras er bovenop.
Een proces waarin de buren, huurders, zich vaak minder kunnen verweren en niet als gelijkwaardig worden gezien aan eigenaars en in geluid- en stofoverlast zitten wat maanden tot jaren duurt.
Met alleen huurders als buren heb je deze overlast niet. 4. Inspraak. De huurder in een gemengd complex heeft te maken met een Vereniging Van Eigenaren. Als huurder heb je nauwelijks inbreng behalve dan in een afgeleide vorm. Je loopt als BC achter de feiten aan. Informatie moet je vragen en kan je geweigerd worden. Je positie moet je bevechten en is totaal niet gelijkwaardig. Je bent een tweederangsburger geworden. Woon je in een niet-gemengd complex dan kan je meteen inspraak opeisen via een huurderskoepel of via het aanspreken van de directie. Je bent gelijkwaardig een de andere huurders. Als BC word je beter en sneller geïnformeerd. 5. Servicekosten. In een gemengd complex betaal je mee aan kosten van service, zoals huismeester etc. waar je als huurder nauwelijks tot geen gebruik van maakt omdat het complex geen huismeesterfunctie heeft. Hoe meer eigenaren in een complex, hoe minder servicekosten er zijn voor de woningcorporatie en toch betaal je als huurder evenveel als iemand in een nietgemengd complex . Je betaalt dus naar verhouding meer in een VVE met eigenaren dan alleen met huurders en je krijgt minder service.
6. Exploitatiegedrag van eigenaren.
Eigenaren willen vaak uitbreidingen zoals een dakterras of een balkon. Als huurder binnen een VVE moet je hier enorm alert op zijn. Daarom is informatie via een verslag van een VVE-Algemene Ledenvergadering enorm belangrijk. We weten van een eigenaar die een dakterras wilde pal vóór de zolderkamer van een huurwoning er direct onder. De VVE wees de aanvraag af ‘…..om de verkoopwaarde van de huurwoning niet aan te tasten’. Dus níet om de privacy van de huurder te beschermen en te behoeden voor geluidsoverlast. Als huurder binnen een complex van alleen huurders heb je dit gedrag niet en hoef je hier ook geen zorgen over te maken. 7. Cohesie in de buurt verdwijnt. Eigenaren wisselen sneller van woning dan huurders onderling, zeker in de huidige tijd. Of de woning wordt uitgebaat voor vakantieverhuur of onderverhuur, kamerverhuur. (Iets wat een huurder van een sociale woning niet mag en kan doen) Dit veroorzaakt veel onrust en overlast. Je krijgt er vaak expats, toeristen of studenten voor terug die geen interesse hebben in hun buren. De onderlinge saamhorigheid en solidariteit verdwijnt.Waarom geen huurverlaging?
Dit alles maakt het zeer nadelig om in een complex te wonen met als buren eigenaren waarin je wel dezelfde huur moet betalen maar minder rechten, rust en service hebt maar blijkbaar veel meer plichten. Er vindt totaal geen compensatie van al deze ongelijkheid plaats in bijvoorbeeld huurverlaging, nee je krijgt huurverhoging voor al deze overlast.’
Geef een reactie