Loden leidingen mogen sinds 1960 niet meer aangelegd worden. De gezondheidseffecten van lood zijn uitgebreid onderzocht en beschreven *. In veel gevallen zijn loden leidingen ondertussen vervangen. Maar niet overal. De gezondheidsraad schat dat er nog 100.000 à 200.000 woningen in Nederland zijn met loden leidingen**. Het kan dan gaan om collectieve leidingen in het pand of om leidingen in de woning.
Huurders die deze leidingen vervangen willen hebben, moeten nu nog met een meting aantonen dat er meer lood in het drinkwater zit dan in Nederland is toegestaan. Dat kost geld. Er is geen gestandaardiseerde meetmethode die recht doet aan iedere situatie. En als de verhuurder dwars blijft liggen, moet de huurder naar de Huurcommissie of de rechter voor een uitspraak.
Daarbij komt dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangegeven dat er helemaal geen veilige drempelwaarde voor loodinname is***! Metingen geven alleen een momentopname van de loodconcentratie in het drinkwater en zeggen weinig over werkelijke inname****.
Het is daarom voor de volksgezondheid om de aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen eenvoudigweg te verbieden in de bouwregelgeving. Wij roepen de Tweede Kamer en de Minister op om dit zo snel mogelijk te regelen, bijvoorbeeld door het bouwbesluit aan te passen.
*https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609400003.pdf en https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2019-0090.pdf
**https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2019/11/06/loodinname-via-kraanwater
***https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/329953/WHO-CED-PHE-EPE-19.4.7-eng.pdf?ua=1
Geef een reactie