Het pas opgerichte Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) kent inmiddels een 5-koppig bestuur, maar heeft geen rooie cent in kas. De subsidiepot van 6,5 ton voor 2019 moet het delen met de FAH, de Federatie van Amsterdamse Huurkoepels. Vandaar dat nu een gehalveerd bedrag is aangevraagd. Beetje opvallend. Geen geld, dus ook geen (interactieve) website, een van de pijlers waar het HNA op moet gaan steunen.
Een 5-koppig bestuur
Dan maar fysiek vergaderen, inmiddels zijn er twee geweest. Ook de tweede mét broodjes, gefinancierd door een van de leden. Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Kay Rutten, is voorzitter geweest van huurdersorganisatie Duwoners Amsterdam, secretaris is Jacques Bettelheim, een communicatie-expert in het bedrijfsleven, penningmeester Sarien Zijlstra, voor de communicatie is aangesteld Stephano Stoffel, werkt als consultant en met de portefeuille personeelsbeleid is belast Wendela Groothoud. Zie ook de HNA-Nieuwsbrief: Nieuwsbrief HNA mei 2019_5 (1)
Werkplan, 4 themagroepen
De vorm mag dan nog niet af zijn: de posten van de Raad van Commissarissen en van de Agendacommissie moeten nog worden ingevuld, maar met de inhoud is eindelijk begonnen! Er is een werkplan, opgesteld door doorgewinterde organisatoren: Guido Egas, Ineke Grosmann, Dingeman Coumou, Frank Witzen en Han Wanders. Op basis van dit plan zijn vier themagroepen geformeerd. Een over de betaalbaarheid van de huren, een over de woonzekerheid, een over de woonruimteverdeling en een over de prestatieafspraken en de woonparagraaf van de gemeente. In de laatste themagroep hebben Els Timmerman en Ena Helmers van bewonerscommissie Olympia en Jan Leegwater van HBZ zitting genomen.
De naam ‘passend wonen’ moet worden ‘woonzekerheid’
De themagroep woonzekerheid heet nu nog ‘passend wonen’. HBZ vindt dat een verkeerde benaming. Het begrip passend wonen is een frame van politiek en corporaties waarbij plannen worden gepresenteerd die de huurbescherming aantasten. Daarom zal HBZ in de volgende HNA-vergadering dringend adviseren de themagroep de naam ‘woonzekerheid’ te geven.
De vier themagroepen dienen op de kortste termijn in het onderwerp te duiken en rapport uit te brengen aan de eerstkomende, derde Netwerkvergadering. Wordt vervolgd.
Geef een reactie