Bewonerscommissie Olympia
Voorop in de demonstratie van 1 maart ging ze: bewonerscommissie Olympia. Tégen de steeds maar doorgaande verkoop van sociale huurwoningen van het Olympia Complex. Maar het blijft niet alleen bij deze actie. Woensdag 6 maart al gaan twee leden van de commissie inspreken bij de Raadscommissie voor Bouwen en Wonen. Hun doel is dat de politiek wakker wordt geschud dat er nog steeds verkocht wordt en dat de gemeenteraad hier stelling in gaat nemen. Els Timmerman en Ena Helmers aan het woord:
Geachte raad
Ena en ik staan hier opnieuw om in te spreken. Wij van de bewonerscommissie Olympia hebben samen met de vereniging Huurdersbelang Zuid afgelopen vrijdag een protestactie gehouden op de stoep voor Marathonweg 9-I. Een sociale huurwoning die net verkocht is. Eén van de oorspronkelijke 558 sociale huurwoningen in ons complex. Nu dus nog maar 240 over.
Motto van de actie was ‘stop de verkoop’. Want in onze buurt, de Stadionbuurt, gaan verkoop en liberalisatie gewoon door.
Wij zien onze buurt onherkenbaar, onherstelbaar veranderen. Wat ’n prettige, gemengde, sociale volksbuurt was gaat nu verloren. Niet meer menging door verkoop, maar juist minder. Want kopers halen hun neus voor ons op.
Ons huurders was in 2008 beloofd dat niet meer dan de helft van de woningen na een renovatie verkocht zou worden. Maar Ymere, de eigenaar, heeft ons slim voor het lapje gehouden. Wij dachten dat een afspraak hadden, dat een mondelinge toezegging voldoende was. Maar die toezegging bleek niets waard omdat die niet in het Sociaal Plan stond. En ondertussen kregen potentiele kopers te horen dat die huurders er straks allemaal uit zouden zijn.
In de ALV van de VVE waar ik woon, werd geklapt toen Ymere onlangs aankondigde dat nu echt, zeker, alle huurwoningen verkocht zullen worden. Stelt u zich eens voor hoe dat voelt als je daar bij zit als huurder, als lid van de bewonerscommissie, die bij de gratie gods aanwezig mag zijn als toehoorder? Dat er geklapt wordt omdat ze straks van jou af zijn!
Onze buurt gaat hieraan kapot, de sociale cohesie verdwijnt. Ik hoor mensen klagen: de buurt gaat zo achteruit!
De verkochte woning, 40 m2, gerenoveerd op 1-hoog was uitstekend geschikt geweest voor ’n oudere huurder. Mijn buurvrouw, mevrouw Jorna is hier heel goed 96 jaar oud geworden. Maar nu moeten ouderen de buurt uit, omdat er zogenaamd geen geschikte woning voor hun is. Nee, die wordt verkocht, of geliberaliseerd, en die oudere zit nu in Slotervaart of Osdorp, en is zijn sociale contacten kwijt.
We hebben geflyerd in de buurt, en kregen van alle kanten instemming. Goed zo, dat vind ik ook. Want overal wordt verkocht, De Alliantie, De Key, Rochdale, Stadgenoot, allemaal doen ze mee aan de uitverkoop. En Ymere als groot voorbeeld voorop.
En daarbovenop komt buy-to-let. Mensen die in ons complex een huis kopen en daar dan zelf een huurder in zetten, die 2000 euro per maand mag betalen voor z’n 40m2. Dat is mooi cashen voor je nieuwe hypotheek in Amstelveen. Maar ten koste van wat?
Wij hebben de actie gehouden samen met HBZ. En met steun van HYA, de koepel van Ymere. En ook met steun van bijna tweehonderd huurders uit allle delen van de stad. Uit West, uit Noord,. Bos en Lommer, de Van der Pekbuurt. Overal hetzelfde verhaal. De mensen zijn boos, en ze zijn het zat, en ze kwamen ons steunen. Wij vragen u dus dringend, stop de verkoop! En zet dat in de Prestatieafspraken
Marie-Claire says
Zou het zinvol zijn als er een online (en papieren) handtekeningenactie komt? Of is zoiets al opgestart? Dan kunnen we naast protesten en demonstraties in de hele stad nog beter laten zien dat naast bewoners in de Stadionbuurt ook Amsterdammers in alle andere andere buurten echt genoeg hebben van de opheffingsuitverkoop van onze sociale huurwoningen.
Jan Leegwater says
Een goed idee, Marie-Claire!
Het is inderdaad zo dat er heel veel onvrede leeft over die uitverkoop.
Een handtekeningenactie kan heel goed dienen als een van de actiemiddelen.
Het zal besproken worden op de eerstvolgende bestuursvergadering,
Vriendelijke groet,
Jan Leegwater
Harry Honig says
Teleurstellende reactie vanochtend van wethouder Ivens. Wil wéér nieuwe en betere afspraken met Ymere en hoopt op een bod van hun kant. Volgens Ivens houdt Ymere zich aan de Samenwerkingsafspraken 2015-2019 met daarin de bodem van 35% voor stadsdeel Zuid. Dit is niet waar. Volgens de cijfers van AFWC zat stadsdeel Zuid per 1-01-2018 al op 25%. Hij verwees naar Bouwen aan de stad 2 met daarin meer toegestane verkoop voor de Marathonbuurt. Gemakshalve vergat hij erbij te vermelden dat ook daar al 30% corporatiebezit in Centrum/Zuid is vastgelegd en in Samenw.afspraken 2015-2019 bij 35% alleen na zwaarwegend advies van de bestuurscommissie nog verkocht kon worden om de gemende wijk te waarborgen. Op dat moment was het al onder 35% gezakt en dat advies is nooit uitgebracht.
Deze afspraken zijn wettelijk verankerd in de Woningwet en bij niet nakomen kan een partij naleving eisen en desnoods naar de minister gaan. Ivens deed het voorkomen alsof het slechts intentieafspraken betreft en was al blij dat er minder verkocht werd. Het lijkt erop dat deze wethouder op schoot zit bij de corporaties.
De Samenwerkingsafspraken 2015-2019 zijn door gemeente, AFWC en HA ondertekend. Helaas is deze laatste door gekrakeel ten onder gegaan. Nu is deze week de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels (FAH) opgericht. Deze zou nu als plaatsvervanger het wettelijk kader van de afspraken in kunnen roepen en gemeente en corporaties aan de afspraken houden. Wachten op weer nieuwe afspraken die weer niet gehandhaafd worden door de wethouder en corporaties heeft geen zin.
Jan Leegwater says
Je bent goed ingevoerd in de materie, Harrie!
Naar mijn idee wordt er teveel gegoocheld met cijfers. De een zegt dit, de ander dat.
Verder heb ik de indruk gekregen dat die grens van 35%, of 45% helemaal niet bestaat. Er is geen douane, er gaan geen alarmbellen af als de grens wordt overschreden.
Er dient veel meer duidelijk te worden geëist wat er wordt afgesproken, wie de waakhond is en wat de sancties zijn.
Vriendelijke groet,
Jan Leegwater
Harrie Honig says
Het is inderdaad een hele zoektocht om alles helder te krijgen maar de Samenwerkingsafspraken (Prestatieafspraken, convenanten) hebben een wettelijke basis in de Herziene Woningwet. Daarom is de 35% sociale huur voor stadsdeel Zuid afdwingbaar door de gemeente. Deze weigert dat echter en loopt er voor weg.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woningcorporaties/afspraken-woningcorporaties-gemeenten-huurders
https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/ruimte-economie/wonen/afwc-ha-gemeente/