Dames en Heren,
Mijn naam is Els Timmerman Ik ben lid van Huurdersbelang Zuid, een onafhankelijke huurdersvereniging in Amsterdam Zuid. Wij vertegenwoordigen betrokken huurders die een woning huren van particuliere verhuurders en tal van corporaties.
Daarnaast zit ik in de bewonerscommissie van complex Olympia van Ymere.
In het proces om tot de prestatieafspraken te komen voor de jaren 2020-2023 is een rol weggelegd voor huurders. De eerdere inspreker heeft al duidelijk gemaakt dat dit een goede zaak is. Maar hij heeft ook gezegd dat het nog niet gebeurd is!
Wij menen dat ook onafhankelijke huurdersorganisaties hierin betrokken moeten zijn, dus niet alleen de koepels.
In ons stadsdeel, Zuid, staat betaalbaar wonen onder een enorme druk. Corporatiewoningen worden nog steeds verkocht. Er worden woningen verkamerd en duur verhuurd terwijl de voorraad sociale huurwoningen al ruim onder de norm zit. Wij hebben zicht op wat er in onze wijk gebeurt en kunnen ook iets zeggen over hoe plannen en afspraken achteraf uitpakken.
Meer en meer Amsterdammers zijn boos en bezorgd, en organiseren zich in een poging het tij te keren. Juist deze mensen dreigen nu in het belangrijkste overleg over het beleid voor de komende jaren buitenspel te raken.
Onafhankelijke huurdersorganisaties willen bijdragen aan een woonbeleid dat Amsterdammers weer perspectief geeft. Beleid dat ook breed gedragen wordt door Amsterdamse huurders. We gaan er van uit dat we betrokken zullen worden bij de overleggen met huurders over de prestatieafspraken. We zien de uitnodiging met belangstelling tegemoet.
Dank u vriendelijk, Els Timmerman
Dames en Heren,
Mijn naam is Ena Helmers. Ik ben lid van de bewonersvereniging Olympia. Onze vereniging strekt zich uit over 550 sociale huurwoningen, oorspronkelijk gebouwd voor de lagere middenklasse, zoals onderwijzers, kleuterjuffen en politieagenten.
Vanaf 2009 werden onze woningen gerenoveerd. Wij dachten dat wij als huurders een afspraak hadden met Ymere, dat niet meer dan 49% van de woningen verkocht zou worden. Helaas dacht Ymere hier anders over. Inmiddels is ruim meer dan de helft verkocht en heeft Ymere aangekondigd daarmee door te zullen gaan.
In onze wijk is de laatste jaren heel veel verkocht. We hebben nog maar 18% sociale huurwoningen over.
Wij roepen u dringend op:
STOP DE VERKOOP VAN SOCIALE HUURWONINGEN!
De behoefte aan sociale huurwoningen is heel erg groot. Onze woningen zijn bij uitstek geschikt voor beginners op de woningmarkt, maar ook voor ouderen. Maar ook de woningen op de begane grond en eerste verdieping worden gewoon verkocht.
Wij weten dat ook andere corporaties om ons heen aan het verkopen zijn. En dat Ymere in de rest van de stad ook nog veel verkoopt. Dankzij de uitzonderingspositie die de gemeente hen heeft gegeven. Nooit zal er meer een verkochte woning terugkomen in de voorraad. Bedenk dus goed wat u doet!
Twee dagen geleden vond ik mijn buurman dood in zijn badkamer. Ik vind het meer dan erg dat zijn huis nu meteen verkocht zal worden en daarom niet langer in de sociale huurvoorraad beschikbaar zal zijn.
Dank u vriendelijk, Ena Helmers
Marianne van der Wal says
Reactie ,
Beste Ena, mijn medeleven met het overlijden van uw buurman.
Betreffende sociale huurwoningen en Ymere. Wat meer dan jammer, dat de gemeente Ymere toestemming heeft gegeven tot verkoop.
Ik ben zelf erg voor diversiteit in een wijk, juist de combi in een wijk van huur en koopwoningen.
Verschil in afkomst en sociale klasse maakt, dat een buurt een afspiegeling is van onze samenleving,
Vriendelijke Groet,
Marianne van der Wal.