Namens de huurdersvereniging heeft Jan Leegwater ingesproken bij de stadsdeelcommissie-bijeenkomst woensdag 12 december. Dit naar aanleiding van de drie concepten gebiedsplan (voor Buitenveldert, Oud-Zuid en Rivierenbuurt/de Pijp) 2019-1022.
Dames en Heren,
Mijn naam is Jan Leegwater. Ik ben bestuurslid van Huurdersbelang Zuid, een onafhankelijke huurdersvereniging in Amsterdam Zuid met enige honderden leden. Wij vertegenwoordigen betrokken huurders die een woning huren van particuliere verhuurders en tal van corporaties.
De Stadsdeelcommissie wil zowel in de plannen voor de Pijp/Rivierenbuurt als voor oud-Zuid de komende jaren meer woningen met een zgn. middenhuur realiseren. Geen woord wordt gerept over sociale huurwoningen, terwijl deze meer en meer verdwijnen. Bij nieuwbouw-projecten is het idee om in een verhouding 40-40-20 te bouwen. Er is nagenoeg geen nieuwbouw. Om naast de nieuwbouw meer middenhuur realiseren kan dan alleen door herinrichting bestaande niet-woon panden, of door liberalisatie van sociale huurwoningen.
De HBZ wil af van het altijd nog voortschrijdende proces van inkrimping van de sociale voorraad. Nog altijd wordt in de Marathonbuurt alles verkocht wat vrijkomt. De woningen zijn te klein om te verkameren, een praktijk van woningcorpoartie ‘De Key’. Het plan van Ymere behelst dat er nog maar 73 van de 550 sociale huurwoningen zullen overblijven, tegen de oorspronkelijke afspraken in: afspraak was dat de helft sociaal zou blijven. Begane grond en eerste verdieping worden gewoon verkocht, dus niet beschikbaar gesteld aan ouderen. Dus van-hoog-naar-laag is hier een wassen neus.
Ook in Scheldebuurt-West gaat de verkoop van sociale woningen gewoon door terwijl in deze buurt nog maar iets meer dan 20% sociale huur is en de Rivierenbuurt/Pijp als geheel al onder de 35% zit. Een onomkeerbaar proces. Verkocht is verkocht. Voor huurders zijn deze woningen in deze buurt voorgoed verloren. Tegenover de gemeente wekt De Key de indruk dat de verkoop van sociale huurwoningen is stilgelegd, zoals ook de wens van de gemeente is.
Andere sociale huurwoningen die vrijkomen worden verhuurd aan jongeren. Daartoe worden de woningen verkamerd. Deze jongeren krijgen korte contracten, van 2 of 5 jaar, een ondergraving van het huurrecht, verbijsterend dat een sociale verhuurder zich hiervoor leent. Korte contracten bieden de jongeren geen perspectief, en is een aantasting van de leefbaarheid als mensen maar kort komen wonen.
De flats van Valkhof 1 en 2 aan de AJ Ernststraat behoren ook tot De Key. Hier gaat het om 120 3- of 4- kamer appartementen en 40 1- en 2- kamer appartementen. Er is een verkoopstop tot 2020. Als er een appartement vrij komt wordt deze verhuurd aan jongeren. Zij krijgen een contract voor 5 jaar en komen met z’n drieën op een 3- of 4-kamer appartement. Alle 160 sociale huurwoningen, ook geschikt voor gezinnen en ouderen, gaan hiermee voor altijd verloren.
Een streven is grote woningen vrij te maken voor bijvoorbeeld gezinnen door ouderen te stimuleren te verhuizen naar een kleinere en beter passende woning. De huidige regelingen echter blijken nauwelijks te werken. Door te strenge eisen maar in onze ogen vooral omdat verhuurders bij een nieuw huurcontract het maximale aan huur vragen waardoor van groot naar beter verwordt tot van groot naar duurder. De huidige regelingen bieden ouderen te weinig voordeel.
Huurdersbelang Zuid vertegenwoordigt individuele huurders in geheel oud-Zuid en de Rivierenbuurt. Wij streven naar betaalbare woonruimte voor iedereen, te beginnen bij mensen met een kleine beurs. Wonen in Amsterdam Zuid wordt meer en meer een zaak van mensen met geld. De gemeente streeft naar diversiteit. Wij willen graag meedenken over hoe dit gerealiseerd kan worden en hopen dan ook te worden betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen op woongebied.
Opvallend was de zeer lauwe reactie van de stadsdeelcommissie. Duidelijk is dat de sociale voorraad huurwoningen absoluut geen prioriteit heeft bij dit orgaan. Hier ligt een taak voor de HBZ: activeren, mobiliseren van de huurders ter verdediging van hun rechten, behoud van betaalbare huren en behoud van de sociale voorraad.
Marianne van der Wal says
Helder, toch enige vragen na lezing.
WOZ waarde bepaalt de hoogte van de huur van een woning?
Was er dan een mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen ?
Herbestemming niet woonpanden tot woning en het steeds weer verdwijnen van ateliers dan?
Veel kleine ruimtes in de Olympiabuurt gebruikt als atelier (edelsmid-stoffeerderij bijv.) zijn woonruimte geworden , door de renovatie bij de huizen betrokken. Succes!
Jan Leegwater says
Beste Marianne,
Excuus voor de late reactie.
Niet alleen de WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de huur. Maar door de exorbitante stijging van de koopprijzen in Amsterdam en daardoor ook de evenredig stijgende WOZ-waarde, heeft deze WOZ-waarde een onevenredig groot aandeel gekregen in de puntentelling ter vaststelling van de huurprijs.
Inderdaad wordt het aantal ateliers sluipenderwijs steeds minder,
Vriendelijke groet, Jan Leegwater