De Taskforce Ouderenhuisvesting Stadionbuurt
Vanwege een schreeuwend tekort aan geschikte seniorenwoningen met een sociale huur in de Stadionbuurt heeft in de loop van 2021 een aantal senioren zich georganiseerd om te kijken of hier wat aan te doen valt. Om duidelijk te maken dat het om een serieus probleem gaat en dat er stappen gezet moeten worden heeft de aldus ontstane werkgroep zich TaskForce genoemd: TaskForce Ouderenhuisvesting Stadionbuurt, met als naam: ‘OK, Bloomers’. De groep bestaat uit zo’n 10 bewoners uit de Stadionbuurt waaronder vertegenwoordigers van diverse organisaties en wordt vanuit het stadsdeel ondersteund door twee gebiedsmakelaars.
Plan voor sociale nieuwbouwwoningen aan de Fred Roeskerstraat
Na een periode van organiseren en onderzoeken hoe het staat met ouderenhuisvesting voor de buurt kwam de groep erachter dat er op de plek, waar tot voor kort de British School was gevestigd aan de Fred Roeskestraat (naast de Rietveld Academie), de gemeente plannen heeft voor nieuwbouw van sociale huurwoningen (150 tot 200 woningen), met daarvan zeker de helft seniorenwoningen. Dat staat in het bestemmingsplan. Contact werd gezocht met de beoogde woningbouwvereniging Eigen Haard en met Bureau Zuidas, de gemeentelijke instantie die dit plan moet gaan uitwerken. Bureau Zuidas organiseerde een voorlichtingsbijeenkomst voor de buurt. Daar heeft de TaskForce laten weten dat ze blij is met dit plan en dat ze betrokken wil worden bij de uitvoering daarvan.
Weerstand tegen nieuwbouw sociale huurwoningen
Op die voorlichtingsbijeenkomst meldden zich ook een aantal bewoners van ‘de Fred’, een vrij nieuw complex direct ernaast met dure huur- en koopwoningen. Tot ontzetting van de leden van de TaskForce liet zij weten niet gecharmeerd te zijn van sociale huurders als buren. Vervolgens organiseerde Bureau Zuidas een aantal gesprekken met vertegenwoordigers van OK, Bloomers en van de Fred. De Fred-bewoners kwamen met allerlei ideeën om de nieuwbouw in volume te verkleinen en de vormgeving te veranderen, zodat zij meer zon zouden krijgen en de gebouwen meer in overeenstemming zouden zijn met de uitstraling van hun dure appartementencomplex. Maar bovendien pleitten ze voor wijziging van het bestemmingsplan en gaven aan dat zij vonden dat er meer noodzaak is voor het bouwen van middenhuur-woningen.
Huisvesting voor mensen met een lager inkomen in de buurt minimaal
In een artikel in De Telegraaf van 15-12-2021 lieten ze zich interviewen en bepleitten ook daar dat er alleen voor de middenhuur gebouwd moet worden. Die wens komt niet overeen met het bestemmingsplan en gaat volkomen voorbij aan het feit dat er in de afgelopen jaren veel sociale huurwoningen in de Stadionbuurt zijn verkocht en dat daardoor dat aantal met 30% is teruggelopen. Ook zijn er in de hele buurt geen voorzieningen meer over voor ouderenhuisvesting. De TaskForce heeft er daarom sterk op aangedrongen dat het bestemmingsplan van de gemeente overeind blijft staan. Ook Bureau Zuidas is tot nu toe steeds bij dit standpunt gebleven. Maar de groep Fred-bewoners, die meepraat in dit proces, blijkt op allerlei manieren te blijven proberen haar zin te krijgen. De TaskForce heeft daarop een ingezonden brief geschreven naar De Telegraaf onder de titel ‘STAD Amsterdam, houdt vast aan uw plan!!’. Maar die werd niet geplaatst. En ze heeft een brief geschreven naar wethouder Wonen, dhr. Wedemeijer, om zijn aandacht te vestigen op wat hier gaande is en dat de bewering van de groep uit ‘de Fred’ dat zij de buurt vertegenwoordigen een heel verkeerde voorstelling van zaken is. De Taskforce steunt de gemeente van harte om standvastig te blijven en aan haar plan door te zetten: 100% sociale nieuwbouw, waarvan de helft bestemd voor senioren.
Visie HuurdersBelangZuid
Voor HBZ is het glashelder dat er slechts drogredeneringen worden gehanteerd om het ware doel te camoufleren: een aantal bewoners wil gewoon geen sociale huurders naast zich. De kopers zijn bang dat de waarde van hun woning zal dalen, Fredbewoners zijn mogelijk bang voor mensen die anders zijn. Zijn bang voor verandering: je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. HBZ is dolblij dat er eindelijk eens niet gaat over verkoop of liberalisatie van sociale huurwoningen, maar over bouw. En dat nog wel door Eigen Haard wat betekent dat het geen tijdelijke maar permanente sociale huur wordt. In Zuid wordt praktisch niet sociaal gebouwd. Die hele Fred, 200 woningen, is dure huur en koop. Bij Station-Zuid: alles wat daar gebouwd is: dure huur en koop. Noem maar een project op in Zuid: veel middenhuur, dure huur, koop, heel weinig sociaal. Het percentage sociale woningen is in Zuid ver onder de streefgrens van 35% gezakt. Vandaar dat de gemeente zijn poot stijf moet houden en de al jaren op de plank liggende plannen moet doorzetten.
Johanna van leeuwen says
Wat ontzettend jammer dat de bewoners van de FRED zich zo negatief opstellen tegen de bouw van sociale huurwoningen en seniorenwoningen.
Ik geloof in een samenleving waar ruimte is voor de rechten en behoeften van iedereen.
Denk er nog eens goed over na en ik hoop dat de FRED’S tot inzicht komen.
Jan Leegwater says
Beste Johanna,
Ook de huurdersvereniging is geschrokken van de negatieve reacties van een aantal Fred-bewoners. Maar er zijn gelukkig ook bewoners die hiertegen in het geweer zijn gekomen en helemaal geen bezwaar hebben tegen sociale bouw. Alleen laten zij zich niet zo horen.
Jacqueline Mees ten Oever says
Ik kan me inleven , de bewoners van de Fred leven nu op een soort
van eiland met wijds uitzicht.
Hoe hoog gaat het gebouw worden wat er naast komt te staan ? En wie zijn hier dan de dupe ?
Dit zijn factoren waar rekening mee gehouden moet worden
in gesprek met de bewoners van de Fred.
Jan Leegwater says
Beste Jacqueline,
Dank voor je feedback!
Inderdaad genieten de Fredbewoners nu nog van een wijds uitzicht. Maar dat er nieuwbouw naast hen zou komen was allang bekend voor dat men überhaupt met de Fredbouw begon. Zij hebben het geluk gehad als eersten een blok te kunnen betrekken,
Vriendelijke groet,
Jan Leegwater
Irka Potsdammer Anstadt says
Eerst werd ik razend nu eerder verdrietig. Was men ooit als de dood dat er asielzoekers misschien in de buurt zouden komen wonen.
Nu gaat het al zo ver dat ouderen en mensen die eindeloos op zoek zijn naar een woning met een sociale huur in een stad als Amsterdam, ooit zo vrijgevochten en tolerant, met wantrouwen bekeken worden. Wat zouden dat immers wel voor mensen kunnen zijn. Ja dan zakt de prijs van je huis onmiddellijk in waarde. Waar is men in godsnaam bang voor?
Jan Leegwater says
Het is altijd slikken privileges als een wijds uitzicht en het bezit van een woning die elk jaar tienduizenden euro’s in waarde stijgt (of dat stopt moet nog afgewacht worden), te moeten prijsgeven, heel menselijk, maar ook benepen.
Els Willems says
Ik kan me voorstellen dat de bewoners van de Fred het niet leuk vinden, een gebouw er pal naast dat hun uitzicht en licht wegneemt. Maar dat dit zou gebeuren wisten ze dus al toen ze hun appartement kochten, dus wat zeuren ze dan nu.
Nan Nigg says
Weten de bewoners van de Fred wel wat onder sociale huurwoningen wordt verstaan. Heb je een verzamelinkomen (2021)onder 23.725 euro dan mag/moet je op woningen reageren van 633,25 per maand + soms nog heel hoge servicekosten. Heb je een verzamelinkomen daarboven
dan moet je op woningen reageren tussen de 690,- (zijn er in Amsterdam niet) maar wordt dat meteen de liberalisatiegrens 752,33 (2021) en 763,47 (2022)+ soms hoge servicekosten. En daar komt dus ieder jaar weer een huurverhoging bovenop. Ik durf te wedden dat de bewoners van de koophuizen minder per maand kwijt zijn aan hun hypotheek en vaste lasten. Hun woningen zullen ook mooiere keukens, badkamers enz. hebben dan sociale huurwoningen. Hun bezit wordt steeds meer waard, terwijl een huurder er niets aan overhoud.
Kate says
Als de buurt verloedert (het komt immers meer dan ons lief is voor dat sociale huurders asociaal zijn) wil niemand in de Fred kopen. Dan hebben de huiseigenaren niet veel aan hun in waarde gestegen koopappartementen. (Ik huur een sociale huurwoning en geloof me als ik zeg dat het niet fijn omgeven te zijn door asociale huurders die je je woongenot afnemen.)
Jan Leegwater says
Beste Kate,
Wie is sociaal en wie is asociaal? De man die op een bankje zit met een pilsje, je vriendelijk aankijkt en gedag zegt, of die opgetutte, gebotoxte vrouw voor wie je lucht bent?