Een schrijven van de Task Force Seniorenhuisvesting
De Brit
Het was een hele opluchting toen een lid van de Task Force Seniorenhuisvesting begin januari een telefoontje kreeg van de gebiedsmanager van Bureau Zuidas die vertelde dat de gemeente vasthoudt aan het bestemmingsplan voor de leeggekomen plek aan de Fred Roeskestraat, waar eerder de British School stond, in de volksmond ‘de Brit’. Dat betekent dat er sociale huurwoningen gebouwd gaan worden met een deel daarvan seniorenwoningen. Zie: Woningen Fred. Roeskestraat – Zuidas. Dat voelde als een overwinning.
Bestemmingsplan Havenstraatterrein
Een tweede ontwikkeling is het gevolg van de overeenkomst begin december tussen het Trammuseum en de gemeente Amsterdam. In de plannen voor het Havenstraatterrein krijgt het Trammuseum een vaste plek. Daar is jaren over getwist. Eind december is de gemeenteraad in grote lijnen akkoord gegaan met het bestemmingsplan. Zie: Overheid.nl , Officiële bekendmakingen en: Bestemmingsplan Havenstraatterrein vastgesteld. Dit betekent dat de plannen voor de bouw van 500 woningen op dit terrein nu verder ontwikkeld kunnen worden waarvan 150 sociale huurwoningen gaan worden. De Task Force Ouderenhuisvesting heeft contact opgenomen met woningbouwvereniging De Alliantie, waaraan de bouw waarschijnlijk wordt toegewezen. De gebiedsontwikkelaar van De Alliantie heeft al laten weten dat er ook te praten valt over ouderenhuisvesting.
Het Rochdale-complex aan de Amstelveenseweg eo
De derde positieve ontwikkeling is dat woningbouwvereniging Rochdale besloten heeft om alle beganegrondwoningen in het complex Amstelveenseweg/Olympiakade/Turnerstraat/Sportstraat/Stadionweg vanaf januari 2023 te gaan labelen als seniorenwoningen. Als zo’n woning vrijkomt in dit complex, zal een oudere bij de toewijzing voorrang krijgen. Dit betekent dat er ruimte komt voor ouderen, die van Hoog (2e verdieping of hoger, zonder lift) naar Laag willen. Of van Groot (meer dan 70 m2 en 4 of meer kamers) naar Kleiner (maximaal 60 m2), om comfortabeler te gaan wonen. De gemeente Amsterdam kent deze regelingen al jaren. Zie: Van Hoog naar Laag en: Van Groot naar Beter. In de praktijk blijkt dat er weinig gebruik van wordt gemaakt omdat corporaties zeggen ook voor veel andere categorieën woningzoekers woningen te moeten reserveren. Maar zeker ook omdat corporaties nog steeds sociale huurwoningen blijven verkopen.
Januari 2022
TaskForce Ouderenhuisvesting Stadionbuurt, ‘OK Bloomers’.
Jacqueline van der Post says
Beste mensen,
Wat een goed nieuws allemaal. Vooral de plannen van woningbouwvereniging Rochdale.
Heeft de TaskForce ouderenhuisvesting Stadionbuurt daar mede voor gezorgd?
Verder vraag ik me af waarom de van Groot naar Beter en van Hoog naar Laag regeling niet werkt. Misschien te strikt, waarom ook niet van eenhoog naar laag of van 3 kamers naar kleiner, beter?
Jan Leegwater says
Beste Jacqueline,
Fijn dat je reageert op de Nieuwsbrief.
De Taskforce streeft ernaar dat benedenwoningen van corporaties met voorrang naar ouderen gaan als zij te huur staan. De toezegging van Rochdale is een antwoord op de vraag vab de Taskforce wat hun beleid in deze is. De toezegging moet nog op zijn waarde worden beoordeeld. Immers, hoe is in het algemeen het beleid van Rochdale ten aan zien van de gemeenteregelingen Van Hoog Naar Laag en Van Groot Naar Beter? En van de andere corporaties? Daar is nog geen goed beeld van. Maar er is inderdaad een eerste begin.