Het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Zuid heeft een reactie gegeven op het artikel in de Nieuwsbrief van 24 juni 2019 en op de website, getiteld ‘Capel morrelt aan de 70%-instemmingsregel’. Hier de reactie.
“Meer energiezuinige woningen is een doelstelling uit het Coalitieakkoord en zodoende ook onderdeel van de gemeentelijke inzet voor de prestatieafspraken met woningcorporaties. Voor de woningcorporaties zijn de investeringen in woningisolatie hoog. In een situatie met een gemengde VVE ligt het vaak nog ingewikkelder. Het corporatiebezit in Zuid bestaat veelal uit oude en kleine woningen, vaak met een bijzondere of zelfs monumentale uitstraling. Bovendien wonen de meeste huurders er ook al lang, is er een lage mutatiegraad en hebben de bewoners een laag inkomen. Ze zien de voordelen van geriefsverbetering vaak niet voor henzelf en al helemaal niet opgewogen tegen overlast tijdens de renovatie. Door isolatie wordt hun woning kleiner en oudere huurders zijn vaak al zuinig met het verwarmen van de woning.
Renovatie van de woning leidt niet tot huurverhoging. Wel geriefsverbetering, dat kunnen behalve een CV-ketel, dubbel glas en isolatiemaatregelen ook andere zaken zijn als hogere- of meer keukenkastjes of een andere indeling van de woning. Voor deze verbeteringen wordt een hogere huur berekend i.v.m. de gedane investeringen. De huurders krijgen een lagere energierekening en meer comfort. Zittende huurders moeten instemmen met de geriefsverbetering met een meerderheid van 70%. Huurders willen wel renovatie, maar zijn vaak tegen huurverhoging.
De doelstellingen omtrent verduurzaming van het college van B&W lijken zodoende op een aantal onderdelen op gespannen voet te staan met de situatie in Zuid. Daarom heeft het dagelijks bestuur van Zuid deze problematiek benoemd en aangegeven dat het raadzaam is mogelijkheden in te voeren die de snelheid van verduurzaming verhogen, beredeneerd vanuit het algemene belang. Bijvoorbeeld door een lagere instemmingseis te hanteren.”
Geef een reactie