Men vond de huurverhoging van 4,1% per 1 juli dit jaar maar knap hoog. Vandaar dat een 25-tal leden van Huurdersvereniging de Pijp en van Huurdersbelang Zuid op de door deze twee verenigingen georganiseerde voorlichtingsavond afkwamen. Oscar Vrij, die deze avond een uitgebreide presentatie gaf haalde hen snel uit de droom: alleen in uitzonderlijke gevallen kan de huurder een lagere huurverhoging bedingen.
Forse huurstijging
Dat de huurstijging dit jaar zo fors is uitgevallen komt door de stijgende inflatie én de stijgende huurdersheffing. Dat laatste mocht óók worden doorberekend in de huur. Volgend jaar wil minister Ollongren van Binnenlandse Zaken doorberekening van de verhuurdersheffing middels een onlangs ingediend wetsvoorstel verbieden.
Presentatie Oscar Vrij
Oscar Vrij van de Stichting !Woon gaf een uitgebreid exposé over alle aspecten van de huurverhoging:
• Huurverhoging
• Percentages
• Uitzonderingen corporaties
• Waar moet je op letten?
• Bezwaargronden
• Voorstel tot huurverlaging
Elk punt werd uitgebreid behandeld. Opvallend was dat elke corporatie een eigen, nogal ingewikkeld huurbeleid heeft. De toevloed van cijfers deed een bepaald moment de toehoorders duizelen.
Iedere huurder wil natuurlijk zo weinig mogelijk huurverhoging, vandaar dat uitvoerig werd ingegaan op bezwaarmogelijkheden. Belangrijk is hierbij het ‘opbouwen’ van een dossier: het schriftelijk melden aan de verhuurder van achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld. Hier een formulier voor het maken van bezwaar tegen de huurverhoging. Bezwaarschrift huurverhoging.
Huurquiz
De pauzeloze avond werd besloten met een heuse huurquiz (en daarna een borrel!). De schrijver van dit verslag eindigde op een oneervolle tiende plaats. Hij viel buiten de prijzen omdat ie dacht dat folie achter de verwarmingsradiator energiezuiniger is dan het overslaan van het douchen. Eerste prijs was een huis op miniformaat.
Over de Stichting !Woon
De Stichting !WOON adviseert en helpt bewoners met oplossen van problemen en nemen van initiatieven in en rond de woning. Het is in 2017 ontstaan door samengaan van het Amsterdams Steunpunt Wonen en de Wijksteunpunten Wonen. De stichting werkt voor huurders en eigenaar-bewoners. Het wordt gefinancierd door gemeentes, fondsen en woningcorporaties. Zit U met achterstallig onderhoud, vragen over de huur of wat dan ook met uw woning? Doe een beroep op deze stichting, zij is in het leven geroepen om U te helpen.
Slotsom
De niet-komers hebben ongelijk gehad. Het was een zeer informatieve avond in de sfeervolle ambiance van Huize Lydia. Maar volgend jaar komt er vast een herkansing.
Geef een reactie