Hoe verdeel je de schaars vrijkomende sociale huurwoningen, tenminste, als ze niet verkocht of geliberaliseerd worden?
De gemeente wil, in samenwerking met de randgemeenten, een ‘fundamentele herziening van de woonruimteverdeling’. De redenering is dat de komende jaren het aanbod van sociale huurwoningen veels te klein is om aan de urgente vraag te voldoen. In de huidige regelingen weegt de inschrijfduur zwaar en worden voornamelijk huurcontracten afgesloten van onbepaalde tijd. Daarom wil men naar een systeem waarbij
1.de inschrijfduur grotendeels wordt los gelaten;
2. beoordeeld wordt wie een woning ‘het hardst nodig heeft’;
3. er tijdelijke huurcontracten worden afgesloten.
Huurdersorganisaties tegen.
HBZ en met haar alle lokale Amsterdamse huurdersorganisaties en de Bond Precaire Woonvormen zijn tégen deze fundamentele herziening. Het lijkt namelijk de weg te openen naar de afschaffing van huurcontracten voor onbepaalde tijd en naar de afschaffing van de inschrijfduur voor sociale huurwoningen. Terwijl woonzekerheid een basisbehoefte is, vastgelegd in de grondwet. Wil je mensen laten verhuizen, dan moet je ze verleiden, niet dwingen. Voorts zijn de sociale huurwoningen er niet alleen voor urgenten, maar ook voor gewone woningzoekenden die een huur van pak hem beet € 1250 per maand gewoon niet kunnen betalen.
Flexibilisering van de huurrechten
Sluipenderwijs komen er steeds meer tijdelijke huurcontracten. Dat is begonnen met studenten op studentenwoningen, later veralgemeniseerd naar jongeren. Gedacht wordt nu aan grote gezinnen: zijn de kinderen het huis uit, dan móet er verhuisd worden. Inkomenscategorieën: verdien je te veel, dan zoek je maar een niet-sociale woning.
Uitgangspunten HBZ
HBZ komt tot de volgende standpunten:
– Géén fundamentele herziening van de woonruimteverdeling. De duur van de wachttijd blijft een belangrijk criterium;
– Verbetering van de regeling ‘Van hoog naar laag’ en Van groter naar kleiner’;
– Maatwerkoplossingen voor woningzoekenden die erg in de knel zitten;
– Totale stop op verkoop/liberalisering sociale huurwoningen;
– Stop op verdere flexibilisering huurrechten.
Voor nadere informatie:
Reactie HBZ op voorstel fundamentele herziening woonruimteverdeling,
een brief gericht aan Laurens Ivens dd 5 februari 2019 als antwoord op het schrijven van de MRA (Metropool Regio Amsterdam):
2019 Uitgangspunten woonruimteverdeling van de MRA , dd 13 juli 2018.
Ook de lokale huurdersverenigingen (waaronder dus ook HBZ) hebben gereageerd, samen met de Bond Precaire Woonvormen: notitie woonruimteverdeling lokale HV-‘s dd 25 januari 2019.
Het schrijven van de gemeente dd 5 februari 2019:Reactie op notitie herziening woonruimteverdeling van Laurens Ivens dd 5-2-2019
Het is de gemeente menes. Zie:https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/nieuw-systeem/
Geef een reactie